A Pásti utcai Ortodox Zsinagóga átadási ünnepség

2015. április 23.

Időpont: 2015. április 26. (vasárnap), 11:00

A tóratekercset elhelyezi a Frigyszekrényben dr. Asher G. Ehrenfeld főrabbi és Yechezkel Klang világhírű ortodox kántor.
Ezután ünnepélyes átadás keretében köszöntőt mondd Lázár János Miniszterelnökséget vezető Miniszter, dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város Polgármestere, Kósa Lajos Országgyűlési Képviselő, Szabó György MAZSÖK Elnöke és Horovitz Tamás Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Az rendezvény moderátora Pető Zsolt.

Műszaki leírás

A felújítással érintett 536 m2 hasznos alapterületű, két szintes zsinagóga műemlék. A felújítás során a zsinagóga „vallási„ funkciója átalakul és új, kulturális szerepet kap. Kivitelezés az épület teljes belsőjét érinti. Új belső padlószerkezet kerül kialakításra meglévő bontásával; meglévő fapadozat, faszerkezet javításra, csiszolásra, felületkezelésre; a tetőszerkezet javításra illetve cserére kerül, a meglévő héjalás bontásra-átválogatásra-visszahelyezésre kerül. Földszinten az egyik meglévő lépcsőház helyén kerül kialakításra az akadálymentes mosdó és személyfelvonó. Az emeleten új vizesblokkok kerülnek kialakításra. Belső festés helyreállításra kerül a jelenleg látható motívumok újra festésével. A tetőn napelemes rendszer kerül elhelyezésre. Az épület fűtését az újonnan kialakításra kerülő elektromos padlófűtés biztosítja. Az épület teljes körűen akadálymentesítve lesz. A kapcsolódó különálló épület jelenleg is vallási funkcióval bír az egyházközösség életében, melyet a felújítás után is megőriz. Felújítása a használaton kívüli pince helyreállítását (burkolás, festés), a földszinten lévő helyiségek festését, új vizesblokk kialakítását tartalmazza.
Külső felújítással érintett részek az épület külső környezetének rendbetétele, épület körüli járda bontása, térkövezés, kertépítési munkák.

Galéria