Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar

Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar

 • Helyszín:
  Hajdúböszörmény
 • Feladat:
  Böszörményi Gyermeknevelési és Felnőtt képzési kar, rekontrukciós felújítása
 • Készült:
  2012
 • Kivitelezési idő:
  6 hónap
 • Megrendelő:
  Debreceni Egyetem


Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar energetikai korszerűsítése.
A kivitelezése során az épületegyüttes felújítása, energetikai korszerűsítése, az épületeken minden homlokzati nyílászárók cseréje valósult meg
a kiviteli tervdokumentációban rögzítettek szerint.
A felújítási programban az épület homlokzati falainak és pilléreinek külső hőszigetelése, a lapostetők hő- és vízszigetelése,
valamint a homlokzati nyílászárók cseréje, az energetikai korszerűsítési programban talajszondás geotermikus fűtés kialakítása és részbeni épületgépészeti, hozzá kapcsolódó elektromos átalakítás tartozott.
Műszaki leírás:
A felújítandó épületegyüttes egy előregyártott vasbeton paneles (Tornaterem), és hét darab változó szintszámú (Földszint; Földszint + 1 emelet; Földszint + 2 emelet), falazott, hagyományos szerkezetű, +3,80 m és +10,00 m között változó homlokzatmagasságú épületekből áll.
A kivitelezése során az épületegyüttes felújítása, energetikai korszerűsítése, az épületeken minden homlokzati nyílászárók cseréje valósult meg a kiviteli tervdokumentációban rögzítettek szerint.
A felújítási programban az épület homlokzati falainak és pilléreinek külső hőszigetelése, a lapostetők hő- és vízszigetelése, valamint a homlokzati nyílászárók cseréje, az energetikai korszerűsítési programban talajszondás geotermikus fűtés kialakítása és részbeni épületgépészeti, hozzá kapcsolódó elektromos átalakítás tartozott.
Az épületegyüttes (oktatási egység: óvoda és iskola, diák kollégium, műhelyépület és ludotéka) rendeltetés- és üzemszerű használatát a kivitelezés ideje alatt is biztosítottuk.
A homlokzatok felújításához összesen: 7959 m2 állványozás készült, munka- és balesetvédelmi hálózással. A homlokzatok a teljes határoló felületen 10 cm AUSTROTHERM AT-H 80 vakolható polisztirol hőszigetelést kaptak, a hőszigetelő rendszerhez tartozó, előírásokban szereplő kiegészítő elemekkel, a kiviteli színterv szerinti homlokzati színvakolattal. A hőszigetelt teljes felület 6525 m2.
A homlokzati elektromos vezetékek környezetében az előírás szerint 10 cm vtg. ROCKWOOL Frontrock Max-E vakolható kőzetgyapot került beépítésre a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően. A lábazatoknál AUSTROTHERM XPS hőszigetelés került elhelyezésre a kiviteli színterv szerinti lábazati díszítővakolattal, 485 m2 felületben.
A lapostetőkön új hőszigetelés (15 cm AUSTROTHERM AT-N100) és új csapadékvíz elleni szigetelés (TEGOLA QUARTZ P 4 ÉS SAFETY SBS 4,5 kg MINERÁL) készült. Az összes felület 4617 m2. A „B” iskola részen a konyha fölötti lapostető a kiviteli terveknek megfelelően Renolit Alkorplan PVC vízszigetelést kapott.
A LUDOTÉKA magastetős épület, itt a padlástér hőszigetelése készült 15 cm vastagságban meglévő födémen ISOVER DOMO (zárófödém hőszigetelése) 188 m2 mennyiségben.
A homlokzati nyílászárók műanyag szerkezetűek, a teljes épületegyüttesben 1500 m2, 432 db műanyag szerkezetű és 23 m2, 4 db alumínium szerkezetű nyílászáró került kicserélésre. Az új nyílászárók az akadálymentesítés, a menekülési útvonalon pánikzáras nyitásmód figyelembe vételével készültek. Az üvegezés: 4-16 argon – 4 Low-E (Ug=1,0 W/m2K) réteg-felépítésű üveg.
A teljes épület bádogos szerkezetei is cserélésre kerültek (ablakpárkányok, fallefedések) a homlokzati hőszigetelésből adódó falvastagság növekedéshez kapcsolódóan, összesen 1956 m hosszban.
A felújítással a homlokzati lakatos szerkezetek felújítása, szükség szerinti cseréje is megtörtént. Az épületekhez tartozó acéllétrák, az „B” iskola részen a hőszigetelésből adódóan szükségessé vált a korlátok átalakításra, felületkezelése. Az épület acél nyílászáróinak, vagyonvédelmi rácsainak a kávaszigetelés miatti átalakítása felújítása, festése is megtörtént.

Az épületegyüttes fűtéskorszerűsítése a megújuló energiahasznosítással került kialakításra. A fűtés radiátoros melegvíz fűtés, fűtési hőfoklépcső ( 50/40 °C) szerint méretezett radiátorokkal. Az épületek hőellátásának biztosítására geothermikus hőhasznosítású hőszivattyús rendszer került beépítésre, amely földszondás hőnyeréssel biztosítja a létesítmény ellátását. Az átalakítás során a meglévő gázkazánok elbontásra kerültek, és a helyükre talajszondás hőforrásra alapuló víz-víz hőszivattyúk telepítése valósult meg. a hőközpontból, terepszint alatt és fölött szerelt, szigetelt távvezetékeken keresztül jut el a fűtővíz a hőleadókig.
A hőleadók AIRFEL típusú acéllemez lapradiátorok, a hőleadók elé termosztatikus radiátorszelepek kerültek telepítésre a helyiségenkénti hőfokszabályozás biztosítása érdekében.
Összesen 7 db NIBE FIGHTER 1345-60 típusú talajszondás hőszivattyú rezgéscsillapító alappal került beépítésre. Összes fűtőteljesítmény méretezési állapotban: 385 kW. A hőszivattyú primer oldalán 76 db talajszonda került kialakításra. A talajszondák kétcsöves kivitelűek, hossza 100 m. Az épületekben a gépészeti csővezetékek is új hőszigetelést kaptak. Elhelyezésre került a rendszerhez kapcsolódóan 1 db 200 literes fűtési puffertároló hőszigeteléssel, a tartály után 8 db szabályozóblokk került beépítésre, amely az épületek beszabályozhatóságát biztosítja egymástól függetlenül. A fűtési rendszer a hőközpontban, illetve az épületekben fekete acélcsőből került kialakításra. A talajszondák és az összekötő vezetékek KPE csőből készült. A fűtési rendszer a hőközpontban telepített vízlágyító berendezésen keresztül lágyvízzel, a talajszondák vezetékei fagyálló folyadékkal (Propilén-glikol korrózió gátlóval) lettek feltöltve.
Elvégzésre került a főelosztó mérőhely átalakítás a hőközpontban, és egyéb elektromos üzemeltetéséhez szükséges elektromos-hálózat átalakítási munkák.
Elkészült a tornatermi ablakok nyitásvezérlése új vezérlőszekrénnyel.
A megvalósítás során az épület villámhárító rendszere is átalakításra került a jelenleg érvényben lévő előírásoknak megfelelően.
Galéria:
[nggallery id=33]

Cimkék: