Kápolnási utcai Zsinagóga, Debrecen

2013. november 14.

Felújítják a debreceni és a nagyváradi zsinagógát

2013. november 11. 13:52 | Frissítve: 2013. november 11. 13:53 Czellár Anikó

Debrecen – A Kápolnási utcai műemléképület rekonstrukciója mintegy 70 millió forintba kerül. A felújítás várhatóan május végére fejeződik be

A mennyezeten jól látszanak a beázások nyomai, sok helyen a vakolat is lehullott a debreceni zsinagógában. Az épületet hamarosan felújítják, kívül és belül is. Többek között kicserélik a tetőt, felújítják a csapadékvíz-elvezető rendszert és a külső homlokzatot. A hatszáz fő befogadására alkalmas Kápolnási utcai zsinagóga 103 éves. 2000-ben műemlékké nyilvánították.

Papp László alpolgármester a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: a rekonstrukció a nemrégiben elkezdődött városi zsidónegyed félmilliárd forintos megújítási programjának kiegészítő beruházása.

A felújítás napokon belül elkezdődik, és várhatóan május végére fejeződik be. A zsinagógát 68 millió forintból, nagyrészt uniós forrásból korszerűsítik. A Debreceni és a Nagyváradi Zsidó Hitközség közösen pályázott és több mint 1,4 millió eurót nyert. A pénzből a debreceni mellett a nagyváradi Zion zsinagógát is felújítják.

Forrás: www.dehir.hu