Pásti utcai Zsinagóga, Debrecen

Pásti utcai Zsinagóga, Debrecen

 • Helyszín:
  4025 Debrecen Pásti utca 6.
 • Feladat:
  Debreceni zsinagóga (műemlék épület) és kapcsolódó épületeinek felújítása
 • Készült:
  2013. november - 2015. május
 • Kivitelezési idő:
  16 hónap
 • Megrendelő:
  Debreceni Zsidó Hitközség, 4025 Debrecen Bajcsy-Zs. u. 26.


Debreceni zsinagóga (műemlék épület) és kapcsolódó épületeinek felújítása, szükséges restaurálással, a környezet rendezésével.
Műszaki leírás:
A felújítással érintett 536 m2 hasznos alapterületű, két szintes zsinagóga műemlék. A felújítás során a zsinagóga „vallási„ funkciója átalakul és új, kulturális szerepet kap. Kivitelezés az épület teljes belsőjét érinti. Új belső padlószerkezet kerül kialakításra meglévő bontásával; meglévő fapadozat, faszerkezet javításra, csiszolásra, felületkezelésre; a tetőszerkezet javításra illetve cserére kerül, a meglévő héjalás bontásra-átválogatásra-visszahelyezésre kerül. Földszinten az egyik meglévő lépcsőház helyén kerül kialakításra az akadálymentes mosdó és személyfelvonó. Az emeleten új vizesblokkok kerülnek kialakításra. Belső festés helyreállításra kerül a jelenleg látható motívumok újra festésével. A tetőn napelemes rendszer kerül elhelyezésre. Az épület fűtését az újonnan kialakításra kerülő elektromos padlófűtés biztosítja. Az épület teljes körűen akadálymentesítve lesz. A kapcsolódó különálló épület jelenleg is vallási funkcióval bír az egyházközösség életében, melyet a felújítás után is megőriz. Felújítása a használaton kívüli pince helyreállítását (burkolás, festés), a földszinten lévő helyiségek festését, új vizesblokk kialakítását tartalmazza.
Külső felújítással érintett részek az épület külső környezetének rendbetétele, épület körüli járda bontása, térkövezés, kertépítési munkák.
Galéria:

Cimkék: